Građevinska Aktivnost u Srbiji

statistika

Građevinska Aktivnost u Srbiji: Analiza i Trendovi za 2024. Godinu

Izvor: Zavod za statistiku Republike Srbije

 

 

Izdavanje Građevinskih Dozvola u Martu 2024.

U martu 2024. godine u Srbiji je izdato ukupno 2,293 građevinskih dozvola, što predstavlja pad od 11,0% u odnosu na isti mesec prethodne godine. Od ovog broja, značajnih 80,7% odnosi se na zgrade, dok je 19,3% izdato za ostale građevine. Kada se posmatraju samo zgrade, 77,5% dozvola izdato je za stambene objekte, dok je preostalih 22,5% za nestambene zgrade. U kategoriji ostalih građevina, najviše dozvola (59,5%) izdano je za cevovode, komunikacione i električne vodove, što ukazuje na povećanu infrastrukturalnu aktivnost.

 

 

Planirana Izgradnja Stanova

Prema dozvolama izdatim u martu 2024. godine, predviđena je izgradnja 2,897 novih stanova sa prosečnom površinom od 85,5 m². Od ukupnog broja stanova, 10,9% biće izgrađeno u zgradama sa jednim stanom, sa prosečnom površinom od 150,4 m², dok će 87,3% stanova biti u višestambenim zgradama, gde će prosečna površina iznositi 76,6 m². Ovi podaci ukazuju na značajnu preferenciju za višestambene zgrade sa manjim stanovima, što može biti odgovor na rastuće potrebe urbanog stanovništva.

 

 

Vrednost Radova i Regioni

Predviđena vrednost radova novogradnje u martu 2024. iznosi 84,5% od ukupne predviđene vrednosti građevinskih radova. Beogradska oblast vodi po građevinskoj aktivnosti sa 35,1% ukupne vrednosti radova, dok slede Sremska oblast (15,1%), Južnobanatska oblast (14,4%), Šumadijska oblast (11,1%) i Južnobačka oblast (4,7%). Ostale oblasti beleže učešća od 0,1% do 2,7%. Ovi podaci jasno pokazuju da je Beograd centar građevinske aktivnosti, dok i druge oblasti beleže značajnu aktivnost.

 

 

Porast Vrednosti Građevinskih Radova u I Kvartalu 2024.

Tokom prvog kvartala 2024. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla je za 22,0% u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama zabeležen rast od 18,3% u odnosu na isti period prošle godine. Vrednost radova na zgradama porasla je za 8,3%, dok je na ostalim građevinama zabeležen rast od 23,3% u stalnim cenama. Ovi podaci pokazuju značajan rast u građevinskom sektoru, posebno u infrastrukturnim projektima.

 

 

Regionalna Analiza

Posmatrano po regionima, vrednost izvedenih radova u stalnim cenama povećana je u svim delovima zemlje. Region Južne i Istočne Srbije beleži najveći rast od 25,5%, slede Vojvodina sa 22,9%, Beogradski region sa 17,0%, dok Region Šumadije i Zapadne Srbije beleži rast od 11,3%. Ovi podaci ukazuju na široko rasprostranjenu građevinsku ekspanziju u svim delovima zemlje, sa posebnim naglaskom na Južnu i Istočnu Srbiju.

 

 

Građevinska Aktivnost u Inostranstvu

Od ukupne vrednosti izvedenih radova na teritoriji Srbije, 98,3% radova izvedeno je na domaćim gradilištima, dok je preostalih 1,7% izvedeno u inostranstvu. Vrednost radova izvođača iz Srbije, uključujući radove u inostranstvu, porasla je za 20,2% u tekućim cenama i 16,6% u stalnim cenama u odnosu na prvi kvartal 2023. godine. Ovi podaci ukazuju na sve veću međunarodnu aktivnost i konkurentnost srpskih građevinskih firmi.

 

 

Trendovi su obećavajući

Građevinska aktivnost u Srbiji pokazuje zanimljive trendove u prvom kvartalu 2024. godine. Iako je došlo do smanjenja broja izdatih građevinskih dozvola, vrednost izvedenih radova beleži značajan rast, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Regionalna analiza pokazuje da se građevinska ekspanzija dešava širom zemlje, sa posebnim naglaskom na Beogradsku oblast i region Južne i Istočne Srbije. Ove statistike ukazuju na dinamičan razvoj građevinskog sektora u Srbiji, sa rastućim fokusom na infrastrukturne projekte i izgradnju stambenih objekata.

 

Nedeljne Vesti

Nedeljni pregled u Vašem sandučetu - besplatno

podeli
Scroll to Top