ZIDANJE

Materijali za zidanje

U građevinarstvu, zidane konstrukcije predstavljaju osnovnu formu izgradnje zidova, pregrada i drugih nosivih i nenosivih elemenata u građevinskim objektima. Ove konstrukcije se koriste u širokom spektru građevinskih projekata, uključujući stambene, poslovne, industrijske i javne objekte. Ključni elementi zidanih konstrukcija su materijali od kojih se zidovi grade, njihove karakteristike i primena.

 

Zidane konstrukcije su ključni elementi u građevinarstvu, a izbor materijala za zidanje zavisi od specifičnosti projekta, uključujući zahteve za nosivost, termičku izolaciju, estetiku i ekonomsku opravdanost. Cigla, betonski blokovi, giter blokovi i gasbetonski blokovi su samo neki od materijala koji se koriste za zidanje, svaki sa svojim specifičnim karakteristikama i primenom u građevinskim projektima.

Podela i vrste materijala za zidanje

Materijali za zidanje mogu se podeliti na osnovu različitih kriterijuma, uključujući sirovinski sastav, tehnologiju proizvodnje i vrstu materijala. Evo opšteg pregleda:

 

 1. Cigla:

  • Karakteristike: Cigle se tradicionalno prave od pečene gline ili drugih keramičkih materijala. Imaju visoku čvrstoću, dobru otpornost na vremenske uticaje i estetski su privlačne.

  • Primena: Cigle se često koriste za izgradnju zidova, pregrada i fasada u građevinskim projektima. Postoje različite vrste cigala, uključujući puna pečena cigla, blok i opeke od drugih materijala, šuplja cigla, fasadna cigla i slične varijacije.

 2. Betonski blokovi:

  • Karakteristike: Betonski blokovi se prave od betona i mogu biti lakši ili teži, u zavisnosti od dodatnih materijala u njihovoj strukturi. Imaju visoku čvrstoću i mogu se lako oblikovati.

  • Primena: Betonski blokovi se često koriste za izgradnju zidova, pregrada i temelja u građevinskim projektima. Mogu biti korisni i za izgradnju nosećih i nenosećih konstrukcija.

 3. Šuplji glineni blokovi:

  • Karakteristike: Glineni blokovi s imaju šupljine koja smanjuju njihovu težinu. Imaju dobru toplotnu izolaciju i lakši su za ugradnju s obzirom na težinu i dimenzije.

  • Primena: Giter blokovi se često koriste za izgradnju zidova, pregrada i fasada u građevinskim projektima. Mogu biti posebno korisni za projekte gde je važna termička izolacija.

 4. Gasbetonski blokovi:

  • Karakteristike: Gasbetonski blokovi se prave od gasbetona, materijala koji kombinuje cement, pesak i vodu sa gasnim agensom za formiranje šupljina. Imaju odličnu toplotnu izolaciju i laki su za obradu.

  • Primena: Gasbetonski blokovi se često koriste za izgradnju zidova, pregrada i termičkih izolacija u građevinskim projektima. Mogu biti posebno korisni za izgradnju energetski efikasnih objekata.

 5. Kamen – prirodni kameni blokovi.  Koristi se za zidanje zidova, temelja i drugih građevinskih struktura.

Regulativa i kategorizacija

U Srbiji se za označavanje tehničkih karakteristika materijala za zidanje u pogledu pritisne čvrstoće i dimenzija koriste standardizovane oznake koje su obično definisane u skladu sa nacionalnim ili međunarodnim standardima. Ove oznake mogu varirati u zavisnosti od proizvođača, ali se obično oslanjaju na sledeće elemente:

 1. Pritisna čvrstoća:

  • Za pritisnu čvrstoću materijala, u ovom slučaju giter blokova i cigli, obično se koriste oznake koje se odnose na minimalnu očekivanu pritisnu čvrstoću materijala. Obično se deklariše  minimalna pritisna čvrstoća n.pr. 10 N/mm² ili se izražava u Mpa

 2. Dimenzije ili format:

  • Za dimenzije ili format giter blokova i cigli, oznake obično sadrže informacije o dužini, širini i visini bloka ili cigle. Na primer, za giter blokove, oznake mogu biti označene kao “Giter 5” što može značiti dimenzije bloka određene za određenu namenu. Proizvođači ćesto koriste sopstvene oznake kako bi se razlikovali od konkurentskih proizvoda.

 3. Konstrukcija ili geometrija – Proizvodi se često opisuju prema rasporedu šupljina (vertikalne ili horizontalne)kao i određenim dodatnim karakteristikama (pero i žljeb) ili posebnim termičkim ili akustičnim osobinama (termo blok, aku-blok …itd)

Oznake i formati

Ove oznake su važne jer omogućavaju građevinskim stručnjacima, inženjerima i arhitektama da precizno razumeju karakteristike materijala koje koriste u svojim projektima, što je ključno za pravilno planiranje i izvođenje građevinskih radova.

U kontekstu ciglarskih proizvoda, oznaka “NF” ili “JNF” obično označava “Normal Format” ili “Normalna Dimenzija”. Ova oznaka se koristi za označavanje cigli ili blokova koji imaju standardne dimenzije ili format koji se često koristi u građevinarstvu. Predstavlja standardizovanu dimenziju (25x12x6,5 cm) a često se svi blokovi “prenose” u NF format radi proračuna ukupne kubature. Međutim, ovakva praksa je u zadnje vreme sve manje zastupljena.

Kada se koristi oznaka “NF”, ona ukazuje da proizvod ima standardne dimenzije koje se očekuju za određenu vrstu cigle ili bloka. Ova standardizacija omogućava građevinskim stručnjacima da lakše planiraju i izvode svoje projekte, jer mogu očekivati konzistentne dimenzije i formate proizvoda sa ovom oznakom.

Zapreminska težina blokova

Svaka vrsta blokova ima svoje specifične karakteristike i prednosti, te se koristi u zavisnosti od zahteva konkretnog građevinskog projekta. Tako je zapreminska težina jedan od ključnih faktora prilikom izbora materijala za zidanje.

Tabela u nastavku predstavlja približne zapreminske težine za različite vrste građevinskih blokova i cigle:

 

Napomena: Vrednosti u ovoj tabeli su približne i mogu varirati u zavisnosti od specifičnog tipa bloka ili cigle, kao i od proizvođača.

 

Ove vrednosti služe kao opšti orijentir za poređenje zapreminskih težina različitih građevinskih materijala.

predložite temu

Ako postoji neka tema o kojoj bi voleli da saznate nešto više, predložite nam. Voleli bi da čujemo Vaša pitanja, dileme prilikom izbora materijala i nedoumice u vezi izvođenja.

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanja i omogućimo kvalitetne i aktuelne informacije

podeli
Scroll to Top