Gips karton - sistemi suve gradnje

Brza i efikasna alternativa tradicionalnoj gradnji

Gips karton, takođe poznat kao suva gradnja ili suvi sistemi, su građevinski sistemi koji se zasnivaju na upotrebi materijala koji ne zahtevaju upotrebu vode tokom instalacije ili su minimalno zavisni o njoj. Ovi sistemi su popularni jer omogućavaju brzu i čistu instalaciju, smanjujući vreme gradnje i potrebu za sušenjem materijala.

Osnovni materijali koji se koriste u suvoj gradnji uključuju gips-karton ploče, drvene ili metalne konstrukcije, izolacione materijale kao što su staklena vuna ili mineralna vuna, kao i razne folije i membrane koje štite od vlage. Ovi materijali se često koriste za izgradnju pregradnih zidova, spuštenih plafona, obloga zidova, kao i za izolaciju i završnu obradu unutrašnjih prostora.

Prednosti suve gradnje uključuju bržu izgradnju, manje otpada i prašine na gradilištu, lakšu izmenu ili dodavanje instalacija kao što su električne i vodovodne cevi, kao i mogućnost lakšeg recikliranja materijala. Međutim, važno je napomenuti da suvi sistemi mogu imati ograničenja u pogledu nosivosti i zvučne izolacije u odnosu na tradicionalne građevinske metode, pa se treba pravilno planirati i primenjivati u skladu sa specifičnim zahtevima projekta.

Šta je sistem suve gradnje

Pod sistemima suve gradnje, uglavnom se podrazumevaju sistemi i konstrukcije od gips-kartona.

Gips-karton je postao popularan građevinski materijal zbog svoje jednostavnosti u upotrebi, brze instalacije i raznovrsnih primena. 

 • Rani razvoj: Gips-karton je razvijen u 19. veku u Engleskoj kao alternativa tradicionalnim zidnim materijalima poput maltera i gipsa. Prva ploča gips-kartona patentirana je 1894. godine.

 • Primenjena tehnologija: Tokom 20. veka, tehnologija proizvodnje je napredovala, omogućavajući proizvodnju ploča različitih debljina i dimenzija.

 • Ratna upotreba: Ovaj materijal je postao popularan tokom Drugog svetskog rata kao brz i jeftin način za obnavljanje i popravljanje oštećenih zidova i plafona.

 • Široka primena: Od 1950-ih godina,  je postao široko korišćen materijal u građevinarstvu zbog svoje jednostavnosti u instalaciji i prilagodljivosti za različite namene, kao što su pregradni zidovi, spušteni plafoni, obloge zidova i druge primene.

 • Dalji razvoj: Danas, se koristi širom sveta kao ključni građevinski materijal zbog svojih izuzetnih karakteristika, kao što su otpornost na vatru, zvučna izolacija, mogućnost oblikovanja i brza montaža.

Gips-karton je postao nezamenjiv materijal u građevinskoj industriji zahvaljujući svojoj praktičnosti, ekonomičnosti i mogućnostima koje pruža za kreiranje funkcionalnih i estetski privlačnih unutrašnjih prostora.

 

Primena Gips-Kartona

GK se može koristiti na različite načine u zavisnosti od vrste konstrukcije i mesta ugradnje u objektu. Evo nekoliko glavnih vrsta primene:

 1. Pregradni zidovi: GK se često koristi za izgradnju pregradnih zidova u enterijeru. Ovi zidovi se brzo i lako grade koristeći metalne ili drvene nosače i gips-karton ploče.

 2. Spušteni plafoni: takođe se koristi za izgradnju spuštenih plafona radi skrivanja instalacija, poboljšanja zvučne izolacije i dodavanja dekorativnih elemenata.

 3. Obloge zidova: Gips-karton se često koristi za oblaganje zidova radi izrade ravne i glatke površine za farbanje, tapetiranje ili postavljanje dekorativnih elemenata.

 4. Krovni sistem: U nekim slučajevima se može koristiti kao deo krovnog sistema za izolaciju ili kao podloga za postavljanje krovnih materijala.

 5. Ostale primene: Gips-karton se može koristiti i za izradu dekorativnih elemenata kao što su lukovi, police, pregrade u kupatilima, kao i za popravke i renoviranja postojećih zidova i plafona.

U zavisnosti od zahteva projekta i specifičnih potreba, gips-karton se može koristiti na različite načine kako bi se postigle željene funkcionalnosti i estetski efekti u enterijeru objekta.

 
 
gips-karton

Dobro planiranje i izbor materijala, predstavljaju osnov gradnje kvalitetnog životnog i poslovnog prostora.

Sistemi suve gradnje sa gips-karton pločama, pružaju brz, jednostavan i čist način gradnje, kako prilikom renoviranja i adaptacija, tako i prilikom gradnje novih objekata.

Ovi sistemi manje opterećuju konstrukciju, pružaju veliku slobodu oblikovanja i lakše popravke ili modifikacije

Elementi sistema

 

Sistem za ugradnju gips-kartona obuhvata sve komponente i materijale potrebne za montažu gips-karton konstrukcija. Ovo uključuje:

 1. Gips-karton ploče: Glavni građevinski materijal koji čini površinu zidova, plafona ili pregrada. Postoje različite vrste gips-karton ploča, kao što su standardne, vlagootporne, vatrootporne i zvučnoizolacione.

 2. Metalni profili: Koriste se za formiranje okvira ili nosača za gips-karton ploče. To uključuje profile za zidove (CW i UW profili), profile za plafone (CD i UD profili), kao i specijalne profile za različite namene.

 3. Drveni nosači: Ponekad se umesto metalnih profila koriste drveni nosači za formiranje okvira za gips-karton konstrukcije, posebno kod “suvog” malterisanja ili manjim projektima.

 4. Vijci: Koriste se za pričvršćivanje gips-karton ploča na metalne profile. Vijci za gips-karton imaju poseban oblik glave koji omogućava ravnomerno uranjanje u površinu ploče.

 5. Završna obrada: Materijali za završnu obradu gips-karton površina, kao što su glet mase, trake za spajanje ploča, tečne tapete i boje.

 6. Izolacioni materijali: Materijali za zvučnu ili toplotnu izolaciju koji se mogu postaviti između gips-karton ploča ili u šupljine okvira.

 7. Ostali materijali: To uključuje lepkove za gips-karton ploče, trake za zaptivanje spojeva, kao i bilo koje dodatne materijale ili alate potrebne za instalaciju i završnu obradu.

Sistem za ugradnju GK je pažljivo dizajniran kako bi omogućio brzu, efikasnu i estetski prihvatljivu izgradnju enterijera, uzimajući u obzir funkcionalnost, sigurnost i estetiku.

 
 
 

Sistem omogućava čitav niz prednosti: 

Izrada spuštenih plafona, ugradnja instalacija i rasvete, fantastične prostorne i vizuelne manipulacije.

Sistem predstavlja jednostavan postupak ugradnje ali zahteva određeni nivo veštine i preciznosti.

Laka obrada omogućava veliku brzinu izvođenja radova

enterijer

Opis sitema

 

Gips-karton ploče:

 su građevinski materijal koji se sastoji od gipsanog jezgra obložene kartonskim papirom. Dostupne u različitim vrstama, dimenzijama i težinama, u zavisnosti od specifičnih zahteva projekta. 

 1. Vrste: Postoje različite vrste  ploča, uključujući standardne ploče, vlagootporne ploče, vatrootporne ploče i zvučnoizolacione ploče. Svaka vrsta ima specifične karakteristike koje odgovaraju određenim potrebama projekta. Vodootporne ploče su obično impregnirane specijalnim aditivima kako bi bile otporne na vlagu, dok su vatrootporne ploče napravljene od materijala koji usporavaju širenje vatre. Zvučnoizolacione ploče imaju dodatne slojeve koji pomažu u apsorpciji zvuka.

 2. Dimenzije: Standardne dimenzije ploča variraju, ali su uobičajeno dostupne u širinama od 1200 mm i dužinama od 2400 mm. Debljina ploča može biti od 9,5 mm do 15 mm, a najčešće se koristi 12,5 mm.

 3. Težina: ploča zavisi od njihove debljine i dimenzija. Na primer, standardna ploča debljine 12,5 mm teži oko 9 do 11 kg po kvadratnom metru.

 4. Primena: GK ploče se koriste za izradu pregradnih zidova, obloga zidova, spuštenih plafona i drugih elemenata u enterijeru. Mogu se lako rezati, oblikovati i montirati, što ih čini popularnim izborom u građevinarstvu.

 5. Održavanje: Izvedene površine zahtevaju minimalno održavanje i mogu se lako popraviti ili zameniti ako dođe do oštećenja.

Metalni profili:

Metalni profili su važan deo sistema suve gradnje, koriste se za formiranje nosača za postavljanje ploča. 

 1. CW i UW profili:

  • CW profil: Koristi se za formiranje okvira za zidove. Ima C oblik sa većom širinom, što ga čini pogodnim za postavljanje izolacionih materijala između zidova.
   • Dimenzije: Standardna širina je 75 mm, visina može varirati u zavisnosti od potrebe (npr. 50 mm, 75 mm, 100 mm).
  • UW profil: Koristi se kao vertikalni nosač za CW profile. Ima U oblik, što ga čini idealnim za pričvršćivanje gips-karton ploča.
   • Dimenzije: Standardna širina je 50 mm, visina može varirati (npr. 40 mm, 50 mm, 75 mm).
 2. CD i UD profili:

  • CD profil: Koristi se za formiranje okvira za spuštene plafone. Ima C oblik sa manjom širinom.
   • Dimenzije: Standardna širina je 60 mm, visina može varirati (npr. 27 mm, 60 mm).
  • UD profil: Koristi se kao horizontalni nosač za CD profile. Ima U oblik, što ga čini pogodnim za pričvršćivanje gips-karton ploča za plafon.
   • Dimenzije: Standardna širina je 28 mm, visina može varirati (npr. 27 mm, 28 mm).
 3. Specifikacije:

  • Debljina metala: Obično se koristi čelik debljine 0,5 mm do 1,0 mm, pri čemu je 0,55 mm najčešća debljina za nosače za gips-karton.
  • Duljina profila: Standardne dužine profila se kreću od 2,5 m do 3,6 m, ali se mogu prilagoditi prema potrebi projekta.
  • Premazi: Profili se često premazuju cinkom radi zaštite od korozije.

Metalni profili za gips-karton su dostupni u različitim dimenzijama i specifikacijama kako bi se prilagodili različitim zahtevima građevinskih projekata. Važno je koristiti odgovarajuće dimenzije i specifikacije profila u skladu sa potrebama projekta kako bi se osigurala stabilna i sigurna konstrukcija.

 

Pričvrsni pribor

 

Pričvrsni pribor uključuje vijke i tiplove koji se koriste za montažu gips-karton ploča na metalne profile ili druge površine. 

 1. Vijci za gips-karton:

  • Dimenzije: Obično su dužine od 25 do 35 mm, sa prečnikom od oko 3,5 mm.
  • Specifikacija: Imaju specifičan oblik glave koji omogućava uranjanje u površinu gips-karton ploče, bez oštećenja površine. Takođe, imaju fine niti koje se lako uvrću u metalne profile.
  • Vrste: Postoje vijci za gips-karton sa samoprobušnom glavom (tzv. “sito” vijci) koji olakšavaju montažu, kao i standardni vijci za gips-karton.
 2. Tiplovi za gips-karton:

  • Dimenzije: Tiplovi za gips-karton obično imaju prečnik od 8 do 10 mm.
  • Specifikacija: Imaju široku glavu koja se postavlja na površinu gips-karton ploče i sprečava prolazak kroz otvor. Unutrašnji deo tipla je šupalj i omogućava prihvatanje vijka.
  • Vrste: Postoje obični plastični tiplovi za gips-karton, kao i tiplovi sa metalnom ili plastičnom kragnom koji pružaju dodatnu podršku.
 3. Specijalni vijci i tiplovi:

  • Dimenzije: Mogu varirati u zavisnosti od namene, ali obično su prilagođeni za specifične uslove montaže.
  • Specifikacija: Mogu imati posebne karakteristike kao što su veća nosivost, otpornost na koroziju ili poseban oblik glave za specifične primene.
  • Vrste: Postoje vijci i tiplovi za posebne namene, kao što su montaža u beton, drvo ili metal.

Pričvrsni pribor za gips-karton je ključan za pravilnu montažu gips-karton konstrukcija i važno je koristiti odgovarajući pribor u skladu sa specifičnostima projekta i materijala koji se koriste.

 

Dodatna termo i zvučna izolacija

 

U sistemima sa gips-karton zidovima, termoizolacija se obično postavlja između metalnih profila ili nosača pre nego što se postave gips-karton ploče. Glavni cilj termoizolacije je smanjenje gubitaka toplote kroz zidove, čime se poboljšava energetska efikasnost objekta.

Najčešće korišćeni materijali za termoizolaciju u ovakvim sistemima je mineralna vuna ali se mogu koristiti i druge vrste termoizolacije, ukoliko ispunjavaju glavni preduslov vatrootpornosti. 

Mineralna vuna je popularan izbor zbog svojih termoizolacionih svojstava, otpornosti na vatru i zvučnu izolaciju. Postavlja se između metalnih profila i obično se uklapa sa preciznošću kako bi se sprečili toplotni mostovi.

Postavljanje termoizolacije u sistemu sa gips-karton zidovima obično podrazumeva postavljanje izolacionih ploča između metalnih profila pre nego što se postave gips-karton ploče. Važno je da se termoizolacija pravilno postavi kako bi se sprečili toplotni mostovi i osigurala efikasna termoizolacija zidova. Termoizolacija bi trebalo da ispunjava određene standarde i zahteve za termoizolacione materijale u građevinarstvu, uključujući termičku provodljivost, otpornost na vatru, zvučnu izolaciju i druge karakteristike.

 

Završna obrada

U sistemu suve gradnje, za završnu obradu se obično koristi glet masa, trake za spajanje ploča, kao i boje ili tapete. Evo kako se postavljaju i šta treba da ispunjavaju ove završne obrade:

 1. Glet masa:

  • Postavljanje: Glet masa se nanosi na spojeve između gips-karton ploča kako bi se izravnale neravnine i sakrile trake za spajanje. Takođe se koristi za popunjavanje rupa i oštećenja na površini ploča.
  • Cilj: Glavni cilj glet mase je da se postigne ravna i glatka površina, spremna za bojenje ili tapetiranje.
  • Karakteristike: Treba da bude lako obradiva, dobro prijanja na površinu i brzo se suši.
 2. Trake za spajanje ploča:

  • Postavljanje: Trake se postavljaju preko spojeva između ploča kako bi se sprečilo pucanje glet mase i obezbedila jača veza između ploča.
  • Cilj: Trake pomažu u stvaranju čvrstog spoja između ploča i sprečavaju pojavu pukotina tokom sušenja.
 3. Boje i tapete:

  • Postavljanje: Boje ili tapete se nanose na završenoj glet masi, nakon što je površina gips-karton zida potpuno suva.
  • Cilj: Boje i tapete daju završni izgled zidovima i omogućavaju personalizaciju enterijera.
  • Karakteristike: Boje treba da budu trajne, otporne na habanje i lako se održavaju. Tapete treba da budu kvalitetne, sa jasnim uzorkom i dobro nalegnu na površinu.
 

Mitovi i legende o gips-kartonu

Postoji nekoliko mitova, legendi i zabluda o gips-kartonu, od kojih su neki možda nastali zbog nedovoljnog znanja ili pogrešnih informacija. Evo nekoliko čestih zabluda:

 1. Gips-karton nije trajan materijal: Ovo je česta zabluda. U stvarnosti, dobro instalirani i održavani gips-karton zidovi mogu trajati decenijama.

 2. Nije otporan na vlagu: Postoje posebne vrste gips-karton ploča koje su otporne na vlagu i pogodne za upotrebu u vlažnim prostorijama kao što su kupatila.

 3. Ne pruža dobru zvučnu izolaciju: ploče mogu pružiti određeni nivo zvučne izolacije, posebno ako se koriste odgovarajući izolacioni materijali između zidova.

 4. Nije siguran od požara: ploče su poznate po svojoj visokoj otpornosti na požar, što ih čini dobrom opcijom za građenje sigurnih unutrašnjih prostora.

 5. Skup materijal: Iako gips-karton može biti skuplji od nekih drugih materijala, njegova brza i jednostavna instalacija može uštedeti novac u dugoročnom periodu.

 6. Težak za rad: U stvarnosti, rad sa gips-kartonom je relativno jednostavan, posebno za osnovne popravke i renoviranja. Potrebno je samo malo vežbe i pravilnog alata.

 7. Može se lako oštetiti i slomiti: možda je tako na filmu ali u realnosti, pruža sasvim solidnu otpornost na udarce, savijanje i oštećenja.

Dostupnost materijala

U Srbiji je gips-karton široko dostupan na tržištu, kako u većim gradovima tako i u manjim mestima. Postoje različiti proizvođači i brendovi gips-kartona koji su prisutni na tržištu Srbije, a neki od najpoznatijih uključuju Knauf, Rigips, Lafarge i Siniat. Ovi brendovi proizvode visokokvalitetne gips-karton ploče koje se koriste u građevinskim projektima širom zemlje.

 

Što se tiče majstora za ugradnju gips-kartona, postoji veliki broj majstora i firmi koje se bave ovom vrstom posla u Srbiji. Međutim, kao i u drugim oblastima, važno je pronaći pouzdanog i iskusnog majstora za ugradnju gips-kartona kako bi se osigurala kvalitetna instalacija. U većim gradovima obično postoji veći izbor majstora za ovu vrstu posla, dok u manjim mestima može biti potrebno više truda prilikom pronalaženja adekvatnog majstora.

.

predložite temu

Ako postoji neka tema o kojoj bi voleli da saznate nešto više, predložite nam. Voleli bi da čujemo Vaša pitanja, dileme prilikom izbora materijala i nedoumice u vezi izvođenja.

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanja i omogućimo kvalitetne i aktuelne informacije

Scroll to Top