KROVOVI

Podela krovova prema konstrukciji

Podela krovova prema konstrukciji je važan koncept u arhitekturi i građevinarstvu, koji omogućava razumevanje i odabir odgovarajuće vrste krova za određenu zgradu ili prostor. Krovovi se mogu podeliti prema konstrukciji na nekoliko načina, najčešće prema obliku nosača i načinu pokrivanja.

Prva osnovna podela krovova prema konstrukciji je na kose i ravne krovove. Kosi krovovi su pod nagibom i oblika koji omogućava efikasno oticanje vode sa površine, čime se sprečava prodiranje vlage u konstrukciju. Takođe, ravni krovovi su karakteristični po tome što nemaju izražen nagib i zahtevaju posebnu konstrukciju i hidroizolaciju kako bi se sprečilo nakupljanje vode i propuštanje krova.

Druga važna podela je prema vrsti konstrukcije. Klasični krovovi obično imaju drvenu konstrukciju kao nosače, dok su moderniji krovovi često konstruisani sa upotrebom prefabrikovanih elemenata ili čeličnih konstrukcija koje omogućavaju veću slobodu u oblikovanju i manje potrebe za održavanjem.

Osim toga, krovovi se mogu podeliti prema načinu pokrivanja. Tradicionalno, krovovi su pokriveni crepom ili šindrom, ali postoje i brojne moderne opcije kao što su lim, staklo ili čak zeleni krovovi koji doprinose energetskoj efikasnosti i estetici zgrade.

Konstrukcija, Materijali i Ključni Elementi Projektovanja

Prilikom projektovanja krova, arhitekte uzimaju u obzir nekoliko ključnih elemenata. Prvo, važno je odrediti optimalni nagib krova kako bi se osiguralo efikasno oticanje vode i sprečilo nakupljanje vlage. Takođe je važno obezbediti adekvatnu termoizolaciju kako bi se smanjila potrošnja energije za grejanje i hlađenje zgrade. Takođe, elementi za odvodnjavanje vode treba da budu pažljivo planirani kako bi se sprečile eventualne probleme sa prokišnjavanjem.

Materijali za gradnju krova takođe igraju važnu ulogu u njegovoj trajnosti i estetici. Tradicionalni materijali kao što su crep, šindra i drvo pružaju prirodan i rustičan izgled, ali zahtevaju redovno održavanje. Moderne alternative poput lima, stakla ili polikarbonata nude veću trajnost i mogućnost inovativnog dizajna.

Konstrukcija kosih krovova zahteva pažljivo planiranje i izvođenje kako bi se osigurala stabilnost, funkcionalnost i estetika krova. Ključni elementi konstrukcije kosih krovova uključuju nosače krova, krovnu oblogu, izolaciju, krovne prozore kao i elemente za odvodnjavanje vode. Osnovni elementi su:

 

  • Krovna konstrukcija 
  • Sloj termo i hidroizolacije
  • Krovna podkonstrukcija
  • Krovni pokrivač
Kosi krovovi se dodatno klasifikiju prema nagibu i broju kosih ravni. Krovovi koji imaju pad preko 25% smatraju se kosim a nagib može ići sve do 90%, mada je uobićajeno između 30-35% pa do 45% (u planinskim krajevima, koriste se strmiji nagibi). Nagib krova utiče na izbor krovnog pokrivača. 
Dalja podela kose krovne konstrukcije podrazumeva broj krovnih ravni za oticanje vode, pa tako obično srećemo: jednovodne, dvovodne, četvorovodne, višeugaone, mansardne pa i kompleksnije oblike: šatorast, piramidalni, kupole i lučne. Geometrijski kompleksniji krovovi podrazumevaju teže izvođenje, specijalizovaniju radnu snagu i veće troškove prilikom gradnje.
Ravni krovovi podrazumevaju ravni pod nagibom do 10% (obično 1%-3%) a osnovna podela je na prohodne i neprohodne. Ovakvi krovoi spadaju u kompleksne, u smislu neophodnih elemenata i kaliteta izrade. Neophodna je dobra termo i hidroizolacija.
Takođe, postoji i podela prema načinu provetravanja: neprovetravane (tople krovove), Provetravane (hladne krovove) i kombinovane.

Pogledajte i sledeće teme:

Tegola, Lim i drugi pokrivači

Ravni krovovi

Krovna oprema

predložite temu

Ako postoji neka tema o kojoj bi voleli da saznate nešto više, predložite nam. Voleli bi da čujemo Vaša pitanja, dileme prilikom izbora materijala i nedoumice u vezi izvođenja.

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanja i omogućimo kvalitetne i aktuelne informacije

newsletter

Mesečni pregled novih vesti i tekstova, u Vašem sandučetu - Besplatno.

podeli
Scroll to Top