Zidanje ytong Blokovima

Dobra termoizolacija i brzina zidanja

Zidanje Ytong blokovima je jednostavno, ukoliko se poštuju osnovna pravila.

Ytong pripada porodici gas-betonskih proizvoda, zapravo predstavlja prvi proizvod te vrste koji je ušao u masovnu proizvodnju. Odlikuju ga sledeće karakteristike:

  • Dobre termičke karakteristike
  • Niska zapreminska masa
  • Dobra paropropusnost
  • Jednostavnost zidanja i obrade

Tehničke karakteristike:

 

Dimenzije bloka za zidanje spoljnih zidova (DxVxŠ): 625x200x 370-300-250-200 mm

Dimenzije bloka za zidanje spoljnih zidova (DxVxŠ): 625x200x150-120-100-75-50 mm

 

Pored blokova, proizvođač nudi i posebne elemente za izrdu serklaža, nadvratnike, nadprozornike, sistem međuspratne konstrukcije.

Pored toga, sistem upotpunjuje poseban lepak (malter) za zidanje, unutrašnji i spoljni tankoslojni malter kao i set alata za zidanje.

 

Ako svemu dodamo i prateće proizvode ili zasebne brendove Multipor (termoizolacioni materijal) i Silka blok (silikatni blok za zidanje), jasno je da govorimo o kompletnom sistemu, kada je reč o zidanim konstrukcijama.

 

Konstrukcija zida od Ytong bloka

 

Zbog dobrih termičkih karakteristika, zidanje Ytong blokovima može se raditi u jednom sloju (bez dodatne termoizolacije) u debljini od 37,5cm i 30cm, a da se pri tom zadovolji traženi koeficijent toplotne provodljivosti od U=0,30 (Wm2K), kao važeći standard u Republici Srbiji, koji zadovoljava energetski razred C. (pročitaj više o termoizolaciji).

Ytong blok se proizvodi u nekoliko varijanti, kada je reč o zapreminskoj masi. Tako setermoizolacioni blokovi u debljini 37,5, 30 i 25 cm proizvode sa zapreminskom masom od 400 kg/m3 sa pritisnom čvrstoćom od 2Mpa.

Blokovi za spoljne zidove od 20 i 25 cm debljine, imaju zapreminsku masu od 450 kg/m3.

Pregradni blokovi debljine 15, 12 i 10 cm, proizvode se sa zapreminskom masom od 500 kg/m3.

Razlog ovih razlike je u tome što sirovinski sastav Ytong bloka utiče da se povećanjem zapreminske mase umanjuje koeficijent toplotne provodljivosti. Proizvođač je pokušao da pronađe optimalan odnos koji obezbeđuje dovoljnu nosivost bloka uz dobre termičke karakteristike bloka.

 

Relativno mala zapreminska masa blokova (gotovo duplo manje u odnosu na glinenu opeku), čini konstrukciju donekle jeftinijom, poboljšava seizmičku otpornost, dok dobra termika smanjuje potrebu za dodatnom termoizolacijom.

 

 

 

zidanje ytong

Velike dimenzije Ytong bloka, omogućavaju veliku brzinu zidanja. Pri tome, blok je lak za obradu, može se lako seći i oblikovati a manipulacija je olakšana zbog ugrađenih rukohvata.

 

Sistem gradnje koji je razvijen od starne proizvođača, obezbeđuje rad na svim pozicijama zidarskih radova, od blokova, lepka i pratećih elemenata, do alata i završnih maltera

Zidanje Ytong blokovima

Prilikom zidanja Ytong blokovima, poštuje isto pravilo zidarskog veza, kao i prilikom zidanja ciglom ili giter blokom.

Zidanje se započinje postavljanjem sloja produžnog maltera, nešto suvlje konzinstencije u razmeri 1:2:6, na pripremljenu podlogu, sa obaveznim postavljanjem hidroizolacije na spoljnim zidovima.

Prvi sloj maltera treba da bude izdašniji, kako bi se postiglo ravnjanje prvog reda u idealno horizontalnu ravan. To je važno, jer Ytong zbog velikih dimenzija i zidanja tankoslojnim malterom, ne trpi neravnine po horizontali.

Prvi red se započinje celim blokom, od ivice serklaža i nastavlja prema unutrašnjem polju. 

Sledeći red se postavlja na podlozi od tankoslojnog maltera debljine 2-3 mm. Preporuka je da se malter za zidanje nanosi nazubljenom lopaticom za zidanje (postoje originalne lopatice u debljini zida) koja omogućava nanos idealanog sloja maltera.

Prilikom nastavka zidanja, potrebno je voditi računa o ravnosti zida u horizontalnom i vertikalnom pravcu.

 

Sečenje i oblikovanje blokova

 

Ytong blokovi se mogu seći ručnom testerom (sa widia zubcima) ili električnim cirkularnim testerama, kao i posebnim ručnim električnim testerama. Sečenje je lagano i moguće je seći različite rezove, bez problema. Ne preporučuje se sečenje običnim testerama (za drvo ili metal) jer će pesak koji je sadržan u bloku brzo istupiti zupce testera.

Sečenje bloka koji se ugrađuje u zid, potrebno je izvršiti idealno ravno (pod pravim uglom) a za tu potrebu koristiti ugaonik.

Sečenjem blokova, mogu se postići i forme ugaonih elemenata za izradu serklaža, mada za tu svrhu, proizvođač proizvodi posebne elemente.

 

Izrada serklaža

Već su spomenuti posebni elementi za izradu serklaža a dolaze za debljine zidova od 37.5, 30 i 25 cm. Postavljaju se na pozicijama serklaža, najbolje navlačenjem na već postavljenu armaturu. Nalivanje betona se vrši ručno (nije preporučljiva upotreba pumpe za beton zbog velikog pritiska) uz obavezno ručno nabijanje (vibriranje) betona.

U ponudi su i elementi za izradu horizontalnih serklaža na ploči (L element) i za izradu nadvratnika i nadprozornika (U element).

Prednost ovih elemenata je pre svega praktičnost i izostanak šalovanja, sprečavanje pojave hladnih mostova i olakšana završna obrada.

Ipak, ovaj sistem ima svoja ograničenja u smislu dimenzija i nije primenljiv gde je statičkim proračunom predviđen veći presek serklaža.

Serklaži se naravno, mogu izvoditi i na klasičan način, izradom pomoću drvene oplate sa šmorcovima ili bez njih

 

 

Veze spoljnih i unutrašnjih zidova

veza ytong zida
veza Yton zida 2
ytong zid veza
ytong veza zida 2

Prilikom zidanja Ytong blokovima, veze se mogu obaviti kruto, u slučaju nosivih zidova ili elastično kod veze pregradnog zida sa nosećim Ytong zidom ili betonskom konstrukcijom. Na slikama su prikazani neki primeri veza, pri čemu se preferira elastična veza koja se postavlja u svakom trećem redu. To obezbeđuje potrebnu stabilnost na prevrtanje zida prilikom potresa (kada se javljaju horizontalne sile).

Prostor između pregradnog i nosećeg zida, može se popuniti ekspandirajućom penom ili posebnim membranama, kao i stiroporom  od 1cm debljine.

Kruta veza pregradnog zida, može prouzrokovati i pucanje zida usled sila nastalih prilikom, npr. sleganja objekta.

 

Izrada instalacionih kanala

 

Obradivost Ytong blokova, dolazi do izražaja i prilikom izrade instalacionih kanala za strujne i vodovodne instalacije ili bušenje dozni. Kanali se mogu izvoditi i pomoću ručne alatke bez većih napora. Nakon postavljanja instalacija, kanal je potrebno popuniti smesom (nalbolje cementnom). U odnosu na štemovanje glinenih šupljih blokova, ovaj proces kod Ytong blokova je neuporedivo lakši i brži.

 

Završna obrada Ytong zidova

 

Kao završna obrada zidova, preporučuju se tankoslojni krečn-cementni (spoljni) i krečno-gipsani (unutrašnji) malteri. Tankoslojni znači da je ukupan sloj nanosa maltera oko 5mm (max 20mm), Proizvođač nudi originalne unutrašnje i spoljne maltere obogaćene mikro-fiber vlaknima (nije potrebna mrežica) mada na tržištu postoje i proizvodi drugih proizvođača, npr Rofix Reno Plus.

Neophodno je da podloga bude ravna i očišćena od ostataka maltera za zidanje a da svi zubovi nastali prilikom zidanja budeu neutralisani struganjem.

Preporučljivo je da se površina koja se malteriše dobro nakvasi, sobzirom na higroskopnost Ytong bloka i mogućeg prebrzog isušivanja maltera (pregorevanje)

 

 

Dodatni saveti

Ukoliko Ytong blokovi (ili drugi gas-betonski blokovi) stoje duže vremena na otvorenom, potrebno ih pokriti folijama, (naročito zimi) kako bi se izbeglo preterano upijanje vode.

Oštećeni blokovi (odlomljene ivice) se mogu iseći i koristiti kao polutke.

Ytong blokovi imaju rukohvate ali su zbog velikih dimenzija, relativno teški, naročito blokovi debljina 37,5 i 30cm. S toga, potrebna je opreznost prilikom rukovanja i nošenje zaštitnih cipela.

Ytong blok nikako ne treba zidati produžnim malterom jer se na taj način gubi termika koju ovi blokovi poseduju.

Prilikom zidanja, neophodno je lepak nanositi ravnomerno i pokriti i vertikalne spojnice.

predložite temu

Ako postoji neka tema o kojoj bi voleli da saznate nešto više, predložite nam. Voleli bi da čujemo Vaša pitanja, dileme prilikom izbora materijala i nedoumice u vezi izvođenja.

Pokušaćemo da odgovorimo na pitanja i omogućimo kvalitetne i aktuelne informacije

Scroll to Top