Digitalna transformacija industrije građevinskih materijala

Digitalna transformacija je odavno zahvatila građevinsku industriju. Ova grana privrede prolazi kroz digitalnu revoluciju, koju pokreću trendovi, EU zakonodavstvo i potencijal novih tehnologija. Digitalizacija sektora građevinskih materijala postaje ključna za njegov budući uspeh. Pogledajmo glavne trendove i uticaje digitalne transformacije u ovoj industriji.

Potrebna digitalizacija

Kompanije u sektoru građevinskih materijala tradicionalno su se oslanjale na manuelne modele prodaje, koji su teško skalabilni. Potražnja za online kupovinom raste, podstaknuta generacijskim promenama i potrebom za bržim transakcijama. Veliki igrači u industriji prepoznaju ovu potrebu i postepeno usvajaju digitalna rešenja, uprkos sporijem tempu tokom transformacije. Ovaj trend će se ubrzano nastaviti a po pojedinim istraživanjima, 84% kompanija, očekuje drastično povećanje prodaje putem e-commerce kanala.

Uspešne implementacije

Nekoliko kompanija je uspešno implementiralo digitalna rešenja, što je dovelo do značajnog povećanja prihoda. Na primer:

 • SIG je ostvario povećanje prihoda od 142% kroz omnichannel model.
 • Pneumat Systems je zabeležio povećanje online prodaje od 125% nakon lansiranja B2B platforme.
 • Saint-Gobain inovira sa 3D štampanjem specijalnog betona.
 • Selena razvija ekološki prihvatljive sirovine za smanjenje ugljeničnog otiska.

Zakonodavstvo kao pokretač digitalne transformacije

Evropsko zakonodavstvo je ključni pokretač digitalizacije u industriji građevinskih materijala:

 • Uredba o građevinskim proizvodima (CPR) omogućava slobodno kretanje građevinskih materijala unutar EU i uspostavlja jedinstvena pravila za uvođenje proizvoda.
 • Izjava o ekološkom proizvodu (EPD) pruža standardizovane informacije o uticaju proizvoda na životnu sredinu tokom celog životnog ciklusa.
 • Izveštavanje o ESG: Velike kompanije moraju objavljivati podatke o svom uticaju na životnu sredinu, društvo i korporativno upravljanje, što utiče na donošenje odluka i usklađenost.

Tehnološki napredak

Tehnologija transformiše industriju građevinskih materijala na različite načine:

 • Internet stvari (IoT) koristi robote i senzore za optimizaciju proizvodnih procesa.
 • Veštačka inteligencija (AI) unapređuje planiranje prodaje i operacija za precizne prognoze proizvodnje.
 • Upravljanje građevinskim informacijama (BIM) pruža ključne informacije o proizvodima za projektovanje i procenu zelenih zgrada.
 • Rešenja za pravovremenu dostavu (On-Time-In-Full) optimizuju logistiku kako bi osigurali pravovremenu dostavu materijala na gradilišta.

Digitalizacija prodaje

Pomak ka digitalnim kanalima prodaje postaje sve prisutniji u industriji građevinskih materijala:

 • Pogodnosti za kupce: Online platforme omogućavaju naručivanje 24/7 i pružaju intuitivne interfejse za brzo pretraživanje proizvoda.
 • Podrška poslovnim odnosima: E-commerce sistemi automatizuju zadatke, oslobađajući prodajne timove da se fokusiraju na izgradnju i održavanje jakih odnosa sa kupcima.
 • Upravljanje informacijama o proizvodima (PIM): Ključno za upravljanje podacima o proizvodima kroz više kanala, osiguravajući doslednost i efikasnost.

Prodaja na tržištima

Tržišta poput Amazona i specijalizovanih platformi postaju sve popularnija u industriji građevinskih materijala, nudeći nove prodajne prilike i marketinške prednosti. Kompanije kao što su Sika i Tytan Professional već su prisutne na ovim platformama.

 

Digitalna transformacija industrije građevinskih materijala napreduje postojano, a kompanije prepoznaju značaj tehnologije za poboljšanje poslovanja. Prioritizacija digitalnih inicijativa i potencijalno partnerstvo sa stručnjacima može pomoći u izgradnji konkurentske prednosti korak po korak kroz inovativnu tehnologiju.

 
 

Nedeljne Vesti

Nedeljni pregled u Vašem sandučetu - besplatno

podeli
Scroll to Top