Samogenerišući Beton

samoregenerišući beton

Naučnici razvijaju beton koji se sam popravlja

Izraz “samoregenerišući beton” zvuči fantastično ali u pitanju je tehnologija na kojoj se aktivno redi gotovo deset godina.

Još 2015. godine, pronalazač Henk Jonkers sa Tehničkog univerziteta u Delftu predstavio je inovativnu metodu za popravku pukotina u betonu koristeći bakterije. Princip tehnologije je jednostavan: kapsule koje sadrže određene bakterije i hranljive materije za njih dodate su u beton, a bakterije su aktivirane u dodiru sa vodom. Pukotine u betonu su se “zalečile” materijalom, ispunjenog krečnjakom koji su bakterije proizvele.

Pored ove biotehnologije, postoji još jedna alternativa od južnokorejskih istraživača u kojoj se kapsule određenog polimera dodaju u beton. Pod uticajem vlage i sunčeve svetlosti, takođe počinje reakcija, bubrenja i ispunjavanja pukotina.

Tradicionalni beton je vrlo pouzdan i razvijen građevinski materijal, ali gubi svoje osobine kada dođe do pojave pukotina. Pukotine stvaraju prolaz vodi, koja prodire dalje u beton, negativno utiče na armaturu i smrzava se na niskim temperaturama, što dovodi do daljeg razaranja strukture.

Mnogi stručnjaci za materijale širom sveta rade na modernizaciji betona, kao osnovnog materijala. Nedavno su američki naučnici sa Politehničkog instituta u Vusteru takođe predstavili dokaze da su razvili bio-beton. U ovom slučaju, dodaje se enzim  kako bi reagovao s CO2 i oslobađao kalcijum-karbonatne kristale – njihova svojstva su slična betonu. Kao rezultat, sve pukotine se popunjavaju, a čvrstoća betona se poboljšava. Ova metoda može popraviti pukotinu od 1 mm u roku od jednog dana.

S druge strane,  rad naučnika sa Univerziteta u Koloradu zasnovan je na fotosintezi bakterija. T Bio-beton se sastoji od mešavine cijanobakterija – fotosintetišućih bakterija – želatina i peska. One reaguju na vodu i dobijaju na volumenu kako bi popunile bilo kakve šupljine.

 

Kao i kod drugih materijala, na primer samolečećih boja, budućnost daljeg razvoja biće u samoodrživosti.

Nedeljne Vesti

Nedeljni pregled u Vašem sandučetu - besplatno

Scroll to Top