Bentonit: Alternativa za hidroizolaciju podzemnih konstrukcija

Bentonit je vrsta glinovite stene koja se sastoji od minerala montmorilonita, koji je vrsta smektit glina, obično prisutnog u formi jako tankih listića. Osim montmorilonita, bentonit može sadržavati i druge minerale poput kvarca, feldspata, gipsa i drugih.

Bentonit se formira uglavnom delovanjem vulkanske aktivnosti. Proces formiranja bentonita uključuje delovanje vode i minerala koji se nalaze u tlu i stenama, što dovodi do formiranja karakteristične strukture i svojstava bentonita.

Može pronaći širom sveta, a najveća nalazišta su u Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Grčkoj, Turskoj, Italiji, Indiji i drugim zemljama. Zavisno od lokacije, može imati različita svojstva i sastav, što može uticati na njegovu upotrebu u različitim aplikacijama, uključujući hidroizolaciju.

Bentonit se koristi kao hidroizolacioni materijal zbog sposobnosti da upija vodu i formira nepropusnu barijeru. Postoje dva osnovna oblika bentonita koji se koriste za hidroizolaciju: natrijum bentonit i kalcijum bentonit.

Natrijum bentonit se obično koristi kao hidroizolacioni materijal u obliku traka ili platna (obično između dva sloja geotekstila) koje se postavljaju duž zidova ili ispod temelja. Kada dođe u dodir s vodom, natrijum bentonit nabubri i stvara nepropusnu barijeru koja sprečava prodor vode. 

Kalcijum bentonit se često koristi u obliku granulata ili praha. Kada se pomeša s vodom, formira gel koji takođe ima hidroizolaciona svojstva. Granule kalcijum bentonita se mogu postaviti oko temelja ili u podzemne prostorije kako bi se formirala hidroizolaciona barijera.


Bentonit se smatra dobrim izborom za hidroizolaciju u određenim situacijama, kao što su podrumi, temelji, rezervoari za vodu i slično. Međutim, treba imati na umu da je efikasnost bentonita kao hidroizolacionog materijala zavisna od pravilne instalacije i uslova okoline. U nekim slučajevima, klasične hidroizolacione metode mogu biti bolji izbor, pa je preporučljivo konsultovati stručnjaka pre odabira metode hidroizolacije.

Recent Topic

Broj izdatih dozvola na nivou 2023.

U februaru ove godine, izdato 1 797 građevinskih dozvola   Kako je objavio Republički Zavod Za Statistiku, u svom...

Daily Newsletter

Get all the top stories from Blogs
to keep track.

Scroll to Top